Zelf yoghurt maken is niet veel werk, maar je moet op enkele kleine details letten. Hieronder de methode met gepasteuriseerde melk en met een bestaande yoghurt als starter.
Let op, dit is voor yoghurt van dierlijke melk gemaakt. Plantaardige yoghurt maken verloopt anders en heeft een verdikkingsmiddel nodig. Sommigen raden rauwe melk aan, en dan hoef je deze niet warmer dan 50°C te verwarmen. Het behoudt meer gezonde voedingsstoffen dan gepasteuriseerde, maar dat is ook niet volledig zonder risico.
benodigdheden
1l gepasteuriseerde volle melk
1 eetl volle yoghurt (vb zwaluwhoeve)
werkwijze
Warm gepasteuriseerde melk 10min lang op 90°C. Giet de warme melk in een glazen pot en laat de melk afkoelen tot 40-45°C.
Dan roer je een eetlepel gekochte yoghurt door de nog warme melk. Let er op dat deze yoghurt goed opgelost is, anders gaat de yoghurt niet dikken. De melk mag niet boven 50°C of de yoghurtcultuur gaat stuk. Onder de 32°C zal er geen fermentatie zijn en blijft het melk.
Zet de warme melk in de yogurtnest en wacht 4 tot max 8h. De Yogurtnest zak is de perfecte isolatie. Je gelooft het bijna niet, maar de temperatuur blijft aangehouden zonder electriciteit. Dan haal je deze uit de yoghurtzak en laat je die een 30 min afkoelen in de koelkast.
De yoghurt zal tijdens het afkoelen in de koelkast nog dikker worden, dus als je ze te slap vind dan laat je die nog even in de koelkast.
Ga maar experimenteren en geniet van het heerlijk resultaat-
Femke
weetjes:
1. Korte fermentatie heeft hogere temperatuur nodig en dan krijg je een breekbare yoghurt als resultaat.
2. Lange fermentatie kan op lagere temp. Die yoghurt kun je roeren zonder te breken, maar als het lang is gefermenteerd kan het ook wat te slijmerig worden. Ik laat het liefst mijn yoghurt 6h tot 8h op 45°C fermenteren, maar elk heeft zijn eigen voorkeur.
3. De soort yoghurt en melk is bepalend voor de smaak. Sommige yoghurtsoorten leveren een zuurdere smaak op dan andere. Volle of halfvolle melk kan allemaal maar heeft invloed op het resultaat. Hoe voller de melk waar je mee start, hoe voller het resultaat zal zijn.
4. Je kunt de yoghurt al in kleine potjes verdelen. Tijd en temperatuur blijft zelfde. Om er zeker van te zijn dat elk potje even dikke yoghurt oplevert roer je best een kleine lepel yoghurt door elk potje.
Ik vind handigst om een grote pot te maken en als die klaar is verdeel ik die over kleine potjes met een lekker vulling op de bodem.
5. Is de yoghurt niet goed gedikt? Warm deze terug op tot 45°C, was je pot niet af want het restje bevat de nodige cultuur. Giet de warme melk er terug in en zet terug enkele extra uren in de nest.